استانداردهای قفسه بندی انبار دارویی
قفسه بندی انبار دارویی,قفسه بندی انبار دارویی و تجهیزات پزشکی به دلیل تاثیر مستقیم آنها بر سلامت افراد، لازم است بر اساس استانداردهای متعددی انجام شود.
دقت در انتخاب نوع قفسه های مورد استفاده برای چیدن اقلام مختلف، دسته بندی کالاها بر اساس ویژگی های مختلف، رعایت اصول ایمنی در محیط انبار، توجه به نوع کفپوش و متریال استفاده شده در کف سالن های انبار و غیره همگی از مواردی هستند که در این زمینه باید به آن توجه شود.
راکسازان تهران در ادامه به چند مورد از استانداردهای مهم و اصول ایمنی در قفسه بندی انبار دارو و کالاهای طبی اشاره خواهد داشت.
استانداردهای قفسه بندی انبار دارویی
به عنوان اولین بخش از استانداردهایی که در قفسه بندی انبار دارویی و کالاهای طبی و پزشکی باید به آن توجه شود، قفسه های استفاده شده در محیط می باشند. این قفسه ها چند ویژگی مهم را باید دارا باشند که عبارتند از:
انتخاب قفسه بندی مناسب با نوع دارو
نحوه چیدمان و برداشت کالاها از قفسه های مختلف با هم فرق دارد. به عنوان مثال، در قفسه بندی مشبک می توان به ترتیب دلخواه کالاها را از قفسه خارج کرد، چون عمق هر یک از ردیف ها کم بوده و جا به جایی اقلام در آنها سخت نیست.
در مقابل، قفسه بندی پالت راک به دلیل نوع سازه دسترسی LIFO دارند. به همین دلیل کالاهایی که دیرتر وارد قفسه میشوند، زودتر خارج خواهند شد.
با توجه به اینکه مواد دارویی دارای تاریخ انقاضا هستند، لذا نباید برای مدت طولانی در انبار نگهداری شوند و در زمان مناسب باید از آن خارج شوند.
مبانی طراحی و قفسه بندی انبار بر اساس GMP
در طراحی یک انبار دارویی، دانستن نوع ذخیره سازی و بهینه سازی انبار یکی از اموری است که باید به آن ها توجه خاصی شود. انبارداری در صنعت دارو، در عین حال که بسیار مهم و از الزامات می باشد، متاسفانه غالبا نادیده گرفته می شود.
هرچند که در انبارداری GMP باید یکسری موارد همچون تمیزی و کنترل دما اعمال شود، ما در این مقاله به سوالات و معیارهای اساسی که طراحی انبارGMP وجود دارد و از انبارهای معمولی متمایز می شود، را مورد بحث قرار می دهیم.
یک انبار موثر باید متناسب با مواد ذخیره شده در آن طراحی شود.
به همین ترتیب، درک صحیحی از موجودی کالا برای ایجاد یک عملیات کارآمد و موفق لازم است. نه تنها مواد پیش بینی شده باید شناسایی شوند، بلکه باید حجم، کمیت و توالی بازیابی را نیز در نظر گرفت.
سیستم های خودکار انبار
انبارهای با چگالی بالا با سیستم های بازیابی و ذخیره سازی خودکار (AS / RS) راه حلی برای بسیاری از چالش های انبارداری ارائه می دهد.
این سیستم های کنترل شده رایانه ای نه از راهرو و نه از لیفتراک استفاده می کنند. هر پالت به طور خودکار در کالسکه های رباتیک از مکان های ذخیره سازی تعریف شده قرار گرفته و بازیابی می شود. AS / RS ذخیره سازی را در یک ردپای مشخص به حداکثر می رساند، هزینه های نیروی کار را کاهش می دهد، آسیب محصول را کاهش می دهد و دقت مدیریت موجودی را افزایش می دهد، اما هزینه های سرمایه، قابل توجه است.
دلایل اهمیت رعایت استاندارد قفسه بندی انبار
در تمام کسب و کارها به دلایل مختلف استانداردهای متعدد تعریف میشوند که هر یک تاثیرات متفاوتی به همراه دارد.
با توجه به استانداردهای قفسه بندی انبار که برای مراحل ساخت تا نصب و چیدمان و دسترسی به کالاها تعریف شده اند، چند هدف عمده برای آنها وجود دارد که عبارتند از:
- افزایش مقاومت سازه و بدنه قفسه بندی پالت راک، پانل راک و غیره با رعایت استانداردهای مرحله طراحی، ساخت و جوشکاری قطعات و غیره
نصب صحیح و جلوگیری از ریزش قفسه و کالاها - چیدمان صحیح و جلوگیری از آسیب وارد شدن به کالاها به دلیل نفوذ نم و رطوبت کف زمین، برخورد با سقف و غیره
- جلوگیری از بروز مشکلاتی از قبیل آتش سوزی در انبار
- چیدمان صحیح بر اساس استانداردهای قفسه بندی انبار
- جلوگیری از گذشت تاریخ مصرف مواد غذایی و غیره
- افزایش راندمان انبار و انبارگردانی آسان با هزینه کم
جنس قفسه های دارو
یکی از مهم ترین نکات در مورد قفسه بندی دارو، انتخاب جنس آن می باشد. امروزه قفسه ها با متریال های مختلفی همچون فلز، چوب، شیشه و … عرضه و تولید می شوند.
هر کدام از انواع قفسه ها با توجه به نوع متریال به کار رفته در آن برای کاربرد و هدف خاصی تولید می شود.
به طور مثال قفسه های فلزی استحکام بالایی دارند و به همین دلیل برای نگهداری و چیدمان اقلام در حجم زیاد و سنگین مناسب می باشند. قفسه های چوبی مناسب اقلام با وزن سبک تر می باشد و جلوه زیبایی به محیط می دهد.
انتخاب جنس قفسه های دارو به عوامل مختلفی بستگی دارد. به طور مثال جنس قفسه های دارو در فروشگاه ها و اماکنی که دارو عرضه می شود و محل مراجعه مستقیم مشتریان است، می تواند از چوب یا ام دی اف باشد.
به این دلیل که حجم اقلام کم و سبک بوده و همچنین قفسه چوبی جلوه زیباتری به فضا می بخشد.
اما جنس قفسه های دارو در انبارهای نگهداری دارو بهتر است فلزی باشد. به این دلیل که قفسه های فلزی استحکام خوبی دارند و قابل شستشو نیز می باشند.
قابل شستشو بودن یکی از مهم ترین دلایلی است که از قفسه هایی با جنس فلزی در انبار نگهداری دارو ها استفاده می شود. چرا که قفسه های دارو باید به صورت مرتب و دوره ای شستشو داده شوند و با مواد ضد عفونی، عاری از هرگونه آلودگی شوند.
استحکام نیز همان طور که گفته شد، نکته مهم دیگری است که در قفسه بندی انبار دارو باید به آن توجه داشت.
قفسه های فلزی که در انبار مواد دارویی کاربرد دارند باید از ضخامت بالایی برخوردار باشند. برای جلوگیری از ریزش محتویات قفسه های فلزی مهاربندهای افقی و ضربدری استفاده می گردد.
متریال بی کیفیت در بدنه قفسه ها به مرور به دلیل تماس با مواد خورنده استقامت خود را از دست می دهد. بنابراین سازه قفسه در برابر ضربه نمی تواند مقاومت مطلوبی داشته باشد. به همین دلیل لازم است در انبارهای نگهداری دارو از قفسه های ثابت و فلزی استفاده شود.
حرف آخر:
امیدواریم که از این وبلاگ استفاده لازم رو برده باشید.
دیگر وبلاگ های ما را نیز مطالعه بفرمایید