انبارداری چیست؟
انبار داری چیست, همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، انبارداری به عنوان یکی از اجزای مهم فرایند لجستیک تعریف شده و شامل اقدامات مختلفی در زمینه مدیریت تامین یا سازماندهی ورودیها و خروجیها، یا به عبارتی دیگر جریان ورود و خروج کالاها و محصولات در یک سازمان میشود.
به بیانی سادهتر، انبارداری عبارت است از فرایند ذخیرهسازی کالاهای فیزیکی یا موجودیهای یک کسب و کار در یک انبار یا تاسیسات ذخیرهسازی، پیش از آن که به فروش رسیده یا توزیع شوند.
انبارها نه تنها محصولات را بهشکل ایمن ذخیرهسازی کرده و از آنها حفاظت میکنند، بلکه امکان ردیابی موقعیت و مکان یک کالا، زمان رسیدن آن، مدت زمان حضور در انبار و میزان موجودی آن را نیز فراهم میکنند.
انبارداری و ذخیرهسازی
میان دو واژه انبارداری و ذخیرهسازی از نظر معنایی ابهام وجود دارد. با وجود اینکه انبارها محلی برای ذخیرهسازی محصولات و کالاها هستند، با این حال هدف استفاده از انبارها، نگهداری و ذخیره موجودیها برای فروش بوده و حجم ورود و جابجایی محصولات در آنها زیاد است.
در مقابل، واژه ذخیرهسازی معمولا به نگهداری و ذخیره آن دسته از داراییهای غیرتجاری اشاره دارد که برای احتیاط و استفادههای آتی، نگهداری و کنار گذاشته میشوند.
انواع انبار
در بعضی مواقع فعالیت تجاری یک شرکت، به یک یا چند نوع تاسیسات ذخیره سازی (انبار) نیاز دارد؛ انبارهایی برای نگهداری مواد اولیه، محصولات نیمه تمام، محصولات تولیدی و نهایی شده و غیره.
همه اینها باید بر اساس انواع انبار، نیازهای عملیاتی و مطابق با محدودیت و پتانسیل های هر مکان تنظیم شوند. بهترین راه برای طبقه بندی انواع مختلف انبار، گروه بندی آنها با توجه به ویژگی های مشترک است:
با توجه به ماهیت محصول، انبارهایی وجود دارد که محصولات قابل اشتعال، مواد کوچک، قطعات یدکی و حتی مواد قابل خراب شدن در آن نگهداری می شود و برای استفاده عمومی هستند.
ساختمان انبار نیز می تواند ملاک طبقه بندی انبار باشد. ساختمان های انبار را می توان به عنوان انبارهای بدون سرپوش (سقف باز)، ساختمان های صنعتی، زیر زمین ها، سردخانه و … طبقه بندی کرد.
با توجه به جریان مواد، تاسیسات انبار را می توان به موارد استفاده شده برای مواد اولیه، محصولات و قطعات نیمه تمام، محصولات نهایی، محصولات قابل توزیع و غیره تقسیم کرد.
از نظر موقعیت مکانی انبار می تواند مرکزی، منطقه ای و یا برای ترانزیت باشد.
اصطلاحات انبارداری
در این قسمت از تمامی اصطلاحاتی که در انبارداری از آن استفاده میشود، صحبت خواهیم کرد.
موجودی کالا: موجودی به تمام داراییهایی گفته میشود که در انبار جهت فروش و یا ساخت کالا نگهداری میشوند. موجودی در انبار یکی از آیتمهای بسیار مهمی است که معمولا با وارد کردن مقادیر صحیح از منفی شدن آن در انبار جلوگیری میشود.
تگ: تگ انبارگردانی یا همان واژهتگ همان برچسبی است که برای نشان دادن نوع و تعداد کالا بر روی آن چسبانده میشود. معمولا انبارداران از اطلاعات تگ انبارگردانی برای موضوعات مختلفی استفاده میکنند. مثلا اطلاعات روی تگ برای زمان حملونقل کالا مهم هستند.
کاردکس انبار: کاردکس انبار کارتی است که ورود، خروج و تعداد موجودی کالا در آن ثبت میشود.
کارت موجودی انبار: کارت موجودی انبار به صورت مقوایی چاپ میشود و در اختیار مسئولین انبار قرار میگیرد تا اطلاعات کالاهای وارده و صادره در آن درج شود.
کارت حساب انبار: کارت حساب انبار که با نام کارت حسابداری نیز شناخته میشود مانند کارت موجودی انبار است با این تفاوت که قیمت کالا نیز در آن درج میشود.
کارت شناسایی کالا: کارت شناسایی کالا که با نام کارت قفسه نیز شناخته میشود کارتی است که در کنار هر قفسه از انبار برای ثبت اطلاعات مربوط به کالای آن قفسه نصب میشود.
ابزارهای اندازهگیری: ابزارهای اندازهگیری تمام ابزارهایی هستند که برای اندازهگیری محصولات مختلف در انبار استفاده میشوند. مواردی مثل متر، باسکول و ترازو از ابزارهای اندازهگیری هستند.
مواد اولیه: مواد اولیه همان مواد خام هستند که در تولید کالاها و محصولات به کار میروند. معمولا شرکتهای تولیدی و کارخانهها نیاز حیاتی به مواد اولیه دارند.
اهداف و وظایف انبارها
هدف انبارها، نگهداری و عرضه اقلام مورد نیاز سازمانها است. در صورت عدم تهیه مواد و لوازم مورد نیاز و عرضه به واحد مصرف، در فعالیتهای سازمان مشکل ایجاد خواهد شد.
با اجرای دستورالعملهای انبارداری به راحتی میتوان اهداف انبارها را پوشش داد. انجام وظایف انبار مطابق با اصول انبارداری موجب تسریع در انجام امور سازمان و صرفه جویی میشود و در نهایت، بهبود وضعیت مالی سازمان را به دنبال خواهد داشت.
مهمترین وظایف انبارها
نگهداری از مقدار کالای مورد نیاز به شیوه مناسب و برنامه ریزی برای آن؛
همکاری در تامین کالا و کنترل و دریافت موارد خریداری شده؛
نگهداری صحیح و ایمن کالاها و تسریع در تحویل آنها طبق سیستم انبارداری؛
بکارگیری قوانین و دستوالعملهای سازمان در جهت افزایش بهرهوری مالی.
حرف آخر:
امیدواریم که از این وبلاگ استفاده لازم رو برده باشید.
دیگر وبلاگ های ما را نیز مطالعه بفرمایید